2010-08-11 16:57:37• hírek • Szatmár.ro

Támadnak a kullancsok!

Az utóbbi hetekben nagy a kullancsveszély a szomszédos Magyarországon, de Szatmár megyében is vigyázni kell a kis élősködőkkel.

Miközben a szomszédos magyarországi média azt harsogja, hogy óriási a kullancsveszély, addig Szatmár megyében sem telik el talán olyan nap, hogy a megyei kórház sürgősségi osztályát ne keresnék fel kullancscsípéssel lakosok.

A megyében található kullancsok mindössze öt százaléka hordoz valamilyen fertőző kórokozót. A csípés után azonban minél hamarabb el kell távolítani az élősködőt, ugyanis az aprócska állat veszélyes kórokozókat hordozhat magában, s hogy valóban fertőző-e, az csak utólag derülhet ki. Két igen súlyos betegséget - vírusos agyvelőgyulladást (encephalitis), Lyme-kórt - okozhat egy fertőzött kullancs csípése. Mindkettő nagyon súlyos betegség.

A kullancs beolajozása, a „gyufás trükk", a kullancs „menetes" feji része, az „ecetes kezelés", a betört kullancs fej fertőző képessége mind-mind a kullancsokról kialakult tévhitek körébe tartozik. Ezek a praktikák veszélyesek, nem hatékonyak és alkalmazásukkal azt kockáztatjuk, hogy a fertőzött kullancsból átjusson a sebbe a kórokózó, legyen szó agyvelőgyulladásró vagy lyme-kórról.

Ha a kullancs megcsípte áldozatát, jobb a sebészeti osztályhoz fordulni, hogy szakemberek távolítsák el. Ilyenkor általában tetanusz-injekciót szoktak adni a pácienseknek, ezzel is megelőzve a lehetséges betegséget.

Az óvatosság azonban sosem árt, a természetben járók megfelelő öltözettel - zárt cipő, hosszú ujjú, nadrágba tűrt ing - megakadályozhatják, hogy a bőr közelébe jusson az élősködő. Aki pedig teheti, a szabadon maradó bőrfelületre kullancsriasztót permetezhet.


Vigyázni kell a kullancs-csípésekkel
Vigyázni kell a kullancs-csípésekkel


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: